Wat is batik?

Oorsprong en geschiedenis

Batiks zijn stoffen welke voornamelijk tot kleding verwerkt worden in o.a. Indonesië, Maleisië, Thailand etc. Deze eeuwenoude traditie heeft een tal van kunstenaars voortgebracht welke generatie op generatie de technieken van het batik overdraagt.

Zo is er een aparte kunststroom ontstaan door kunstenaars die er panelen van maken speciaal voor wanddecoratie. Deze exotische panelen zijn kunstwerken op zichzelf en zijn van uitstekende kwaliteit. Ze doen niet onder voor een aquarel of litho. Batikken is een hele oude kunstvorm, er zijn doeken gevonden in het midden oosten zo ook in India en centraal Azië van meer dan 2000 jaar geleden.

De hoofdrolspelers in de batik markt zijn Maleisië en Indonesië maar ook Thailand en India en de Filipijnen hebben hun deel in de markt. Onze doeken komen uitsluitend uit Midden-Java.

Batik schilderijen en doeken

Het proces

De basisstof is voornamelijk linnen waarop men een patroon tekent van bijenwas. Vervolgens wordt laag voor laag met inkt dan wel met was opgetekend. Dit gebeurt met een zogenaamde Tjanting, zie foto onder. Tussendoor wordt de stof gefixeerd om de kleuren 'wasvast' te maken. 

Door de stof in heet water te dompelen, wordt de was er uitgewassen. Vervolgens kan men er de volgende kleur op aanbrengen. Op zo'n manier voorkomt men dat de inkt doorlekt.  Deze procedure wordt, afhankelijk van de complexiteit én het aantal kleurlagen, herhaald tot het gewenste resultaat bereikt is. Daarom kunnen sommige doeken sterk van elkaar verschillen in prijs.

Bijenwas en paraffine

Het kiezen van de juiste wassoort hangt af van het effect dat men wil bereiken.Wil men veel, weinig of geen craquelé, wil men grote oppervlakten bedekken of werken met Tjanting enz. voor iedere techniek is er een specifiek wasrecept. Daarentegen zijn de temperatuur van de was en de manier waarop men ze aanbrengt, medebepalend. Het meest gangbare recept is een mengsel van 30% bijenwas (elastisch en flexibel) en 70% paraffine (brozer).

Hoe meer paraffine men aan het recept toevoegt, hoe meer craquelé effect zichtbaar is. Hoe meer bijenwas men aan het recept toevoegt, hoe minder craquelé effect. Men kan bovendien verschillende soorten hars aan het recept toevoegen. Er bestaan zoveel recepten als er ateliers bestaan. In Indonesië is het een gebruik dat ieder atelier zijn wasformule geheim houdt!

Batik schilderen en doeken

Copyright © 2020 ITHH.NL All rights reserved

Leliestraat 41
7419 CT  Deventer
06 1710 7532
info@batik-art.nl

KvK: 67661645
BTW nr: NL001649387B82

Batik schilderen en doeken